KISS

3762665842_d386089380_o.jpg

Kiss är ett amerikanskt rockband som fick liv i New York city i början av 1973. Grundarna till bandet är Paul Stanley och Gene Simmons som anställde Peter Criss och Ace Frehley. Vad som är speciellt med Kiss är deras distinkta ansiktsmålningar som har blivit världskända och sett till att alla vet vilka Kiss är, utöver sminket är bandet även känt för sina scenkläder. De fick sitt genombrott i mitten av 70-talet och källan till deras framgång är sina liveuppträdande som innehåller eldsprutning, spotta blod, rykande gitarrer, svävande trumsätt och pyroteknik.

Idag så har de än så länge, 24 guldalbum, vilket är er än något annat rockband från Amerika. Ingen från bandet uppträder med sina egna namn utan har i samband med sin sminkning antagit nya identiteter: Starchild (Stanley), The Demon (Simmons), Spaceman/Space Ace /Frehley) och Catman (Criss)

Bandets början

Kiss rötter går tillbaka till bandet Wicked Lester som Simmons och Stanley spelade i. De valde att skapa ett nytt band när de inte kunde släppa en skiva. 1972 skapade de en trio med trummisen Peter Criss och 1973 anslöt sig sologitarristen Ace Frehley till bandet. Gruppen antog namnet Kiss och första uppträdandet var på klubben Popcorn Pub och de experimenterade redan då med smink för att skapa mystik och intresse.

Nya medlemmar

1978 startades rykten om bandets splittring få liv pågrund av att de släppt soloskivor. Två år senare blev ryktena verklighet då Criss blev sparkad och ersatt av Eric Carr som fick identiteten The Fox. 1882 valde Frehley att lämna bandet pågrund av missbruk av droger och ersattes av Vinnie Vincent (The Wiz). Några månader efter det uppträdde bandet för första gången utan något smink på MTV och chockade världen.

Mark St. John ersatte Vincent 1984 men blev själv utbytt några månader senare av Bruce Kulick. 1991 dog Eric Carr och ersattes av Eric Singer.

Återförening

I början av 1996 återförenades original-medlemmarna i Kiss och i samband med det uppträdde de med smink för första gången på 17 år. En Kiss-hysteri startades och bandet fick enorm framgång och spelningar såldes slut på direkten. Varje uppträdande inleddes: ”Alright [Stadens namn]….! You wanted the best! You’ve got the best! The hottest band in the world…. Kiss!”

1999 fick bandet en egen stjärna på  Hollywoods Walk of Fame. 2000 hade de sin sista turné, Farewell tour, som blev otroligt framgångsrik. Ett år senare lämnade Criss bandet och ersattes av Eric Singer som övertog identiteten Catman.

Ace Frehley lämnade bandet 2002. Han ersattes av Tommy Thayer som övertog hans identitet. Criss återvände till bandet igen i oktober 2002 men ersattes två år senare av Eric Singer igen.

Idag

2016 hade Kiss en sommarturné (Freedom To Rock Tour) och under andra halvan av oktober har de en exhibition i Japan . Ifall de ska släppa ett nytt album är oklart då de säger emot varandra. Den 6 maj kommer de även att spela i Sverige på Tele2 Arena i Stockholm.

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kiss_(band)#2013.E2.80.93present:_40th_anniversary.2C_Rock_and_Roll_Hall_of_Fame_and_international_collaboration
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kiss_(musikgrupp)#Tidigare_medlemmar
http://www.kissonline.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s