Grunge

Ursprung

Grunge är en subgenre till alternativ rock och har sitt ursprung främst i 80-talets Seattle, men även i andra städer i nordvästra USA. Grungens genombrott skedde under den första halvan av 90-talet, till stor del på grund av ”Seattle’s Big Four”, som är benämningen på fyra av de band som bidragit mest till grungens genombrott. Man brukar säga att de banden är Pearl Jam, Soundgarden, Nirvana och Alice in chains, men det är inte bara de banden som bidragit utan det finns många fler, bland annat Mother Love Bone och The Melvins. Själva begreppet grunge kommer från det engelska slangordet ”grungy”, som betyder ful, skabbig eller nedgången.

Musik & kläder

Musikstilen uppstod ur punken som fanns i områdena där grunge har sina rötter, och har även influenser av hårdrocken och indierock. Själva musiken är ofta lite deppig, och är ofta lugn men även aggressiv ibland, hesa röster är dessutom vanligt. Grejen med musiken är att den inte ska vara perfekt, utan den är oftast full med olika ljud, skrik, stön och förvrängningar, den ska vara lite högljudd och rörig ibland. Låttexterna behandlar ofta ämnen så som tonårsångest och frustration, även revolt mot samhället. Men grungelåtarna var inte bara ångestfyllda, utan de kunde även vara humoristiska, ibland med mörk humor. Sångarna ansågs vara lite av soffpotatisar eller latmaskar och droganvändande var vanligt. Klädstilen är något som har blivit trendigt igen på senare år, det är mycket rutiga skjortor, trasiga jeans, grova kängor, chokers och liknande.

grunge-idag

Dagens mode inspirerat av grunge

Populära album

Populära album inom grunge är Nirvanas album ”Nevermind” som innehåller många av deras populäraste låtar, exempelvis ”Come as you are” och ”Smells like teen spirit”, Soundgardens album ”Superunknown”, som innehåller hiten ”Black Hole Sun”, Alice in Chains album ”Facelift” som var det första albumet inom grunge att hamna på Billboard 200-listan i USA, med hitsinglarna ”We die young” och ”Man in the box”,  och Pearl Jams album ”Ten”. Andra grungeband anklagade Pearl Jam och Nirvana för att ha populariserat grunge, något som inte var meningen med denna ”underground”-musik. Den skulle inte vara populär.

Efter Kurt Cobains död

nirvana

Något som förde extra uppmärksamhet till just grunge var såklart Nirvanas ledsångare Kurt Cobains självmord år 1994. Han hade haft ett heroinberoende innan och man kände till att han var deprimerad, men ändå chockade det hela världen när nyheterna tillkännagavs. Vissa menar att grunge-eran tog slut på grund av hans död, men andra menar att det skedde när Soundgarden splittrades. Även om ”äkta” grunge-musik inte är vanligt idag så har grunge ändå inflytande på dagens rockmusik, och som jag skrivit om tidigare påverkar det även dagens mode. Däremot är många av de ursprungliga grunge-banden (exempelvis Pearl Jam & Soundgarden) fortfarande aktiva, men ofta har dessa nu för tiden ett annorlunda sound.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grunge 2017-02-09

http://www.noiseaddicts.com/2010/12/music-genre-grunge-nirvana-pearl-jam-soundg/ 2017-02-09

https://en.wikipedia.org/wiki/Grunge 2017-02-09

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Grunge_music 2017-02-09

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s