Kurt Cobain

8067721638_39ba4f8014_o.jpg

Kurt Cobain, född 20 februari 1967, var en amerikansk gitarrist, låtskrivare och sångare i rockbandet Nirvana som han var med och bildade tillsammans med Krist Novoselic. Han var gift med Courtney Love och tillsammans hade de dottern Frances Bean.

Hans föräldrar skiljde sig när han var nio och det satte spår i honom resten av livet då han blev väldigt tillbakadragen pågrund av det. När pappan gifte om sig var han väldigt missnöjd med styvmamman och sina två nya syskon, hans tillflykt blev in i musiken med en gitarr han fått av sin farbror. Han hoppade av skolan vid 15 års åldern då han kände att han inte var särskilt bra i något ämne bortsett från konst och musik, något som resulterade i att han blev hemlös då mamman slängde ut honom.

Med Nirvanas framgång fick Cobain en stor uppmärksamhet i media och blev en superstjärna, något han själv inte var särskilt imponerad över. Han kallades ofta för sin generations bästa låtskrivare. Pågrund utav framgången bandet fick sattes det allt mer press på  Cobain vars magsmärtor han haft hela livet blev värre. För att lindra smärtan började han ta olika droger, t.ex. heroin.

Efter en överdosering 4 mars 1994 skrev Cobain in sig på ett rehabiliteringscenter i Kalifornien den 30 mars, men kvällen efter lämnande Cobain anläggningen och återvände till Seattle. En vecka senare hittades han död i sin familjs villa av en elektriker. Han hade valt att ta sitt liv och i blodet fanns stora mängder heroin. Runt kroppen så fanns cigaretter och i famnen hade han ett gevär som han skjutit sig i huvudet med, i närheten fanns även ett självmordsbrev till sin fru och dotter.  Hans kropp kremerades och askan spriddes i Wishkah River.

Konspirationer

Det finns flera konspirationsteorier om Kurt Cobain, men de två största är att han blev mördad eller att han än idag är vid liv. Konspirationen om att han blev mördad kommer ifrån det faktum att han vid sin död hade så mycket heroin i blodet att han inte borde ha kunnat använda ett vapen, utan att han istället skulle ha varit medvetslös sekunder efter att ha tagit det. De som tror på den här teorin gillar även att påpeka att det så kallade ”självmordsbrevet” i själva verket var ett brev till sina fans om att han ville lämna Nirvana och musikbranschen. Utöver allt det så användes även ett av hans kreditkort några dagar efter hans död, ett tecken på att någon stal det efter mordet, menar de på.

Den andra teorin om att Cobain är vid liv skapades under 2016 efter att den peruanska artisten Ramiro Saavedra uppträtt med Nirvanas låt ”Come as you are”. Medan uppträdandet skett redan 2012 så fick den stor spridning först under 2016 och fans var snabba att påpeka likheterna mellan de två artisterna. Många fans blev otroligt glada över nyheterna över att Cobain i själva verket är vid liv, medan andra var snabba med att peka ut att Saavedra är högerhänt medan Cobain var vänsterhänt. En annan viktigt faktor är att Cobain idag skulle vara 50 år och inte 27 så som alla minns honom. Efter ett tag valde Nirvana själva att kommentera ryktena om det på sin Facebook sida och svarade på det med: ””Det är sant, Kurt lever. Han behövde lite tid att lära sig att spela gitarr med högerhanden. Att hitta gitarrer för vänsterhänta är inte lätt. Vi är så glada över att ha honom tillbaka och förlåter honom för all sorg vi har burit i våra hjärtan så länge”.

Deras svar fick mixade reaktioner, en del fann svaret underhållande medan andra menade på att det var väldigt respektlöst att ha uttalat sig på det sättet. Oavsett vad man tycker om konspiraitonsteorin så kommer den antagligen leva kvar så länge som Kurt Cobain lever kvar i folks hjärtan.

Ifall man vill veta mer om Kurt Cobain kan man se dokumentären ”Cobain: Montage of heck”, från 2015, en film som dottern Frances Bean Cobain varit med och skapat. Filmen handlar om hans liv från födelsen upp till hans död.

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kurt_Cobain 15/12
http://www.imdb.com/name/nm0001052/bio?ref_=nm_ov_bio_sm 15/12
http://www.biography.com/people/kurt-cobain-9542179#suicide-and-legacy 16/12
https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Cobain#Death 12/1-2017
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3786026/Is-Kurt-Cobain-actually-ALIVE-Conspiracy-theorists-claim-Nirvana-frontman-spotted-video-performing-Come-Are.html 12/1-2017
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article23512905.ab 12/1-2017
http://en.mediamass.net/people/kurt-cobain/alive.html 12/1-2017
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article20596208.ab 12/1-2017
http://www.imdb.com/title/tt4229236/ 12/1-2017
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s