Pearl Jam

249692730_d78cb6df99_o

Pearl Jam var ett av de band som populariserade genren grunge, tillsammans med Nirvana. Bandet bildades 1990 i Seattle, USA och är fortfarande aktiva år 2017. Deras musik är inspirerad av Led Zeppelin bland annat, och de blev populära till stor del på grund av det känslomässiga djupet som man finner i musiken. Av deras första två album, ”Ten” och ”Vs.”, sålde de över 15 miljoner kopior.

Bandet startades när Jeff Ament och Stone Gossard, som tidigare spelat tillsammans i olika band, bestämde sig för att tillsammans med Mike McCready börja jobba på ett demo-band. De frågade före detta Red Hot Chili Peppers-trummisen Jack Irons att gå med i deras framtida band, men han skickade vidare demo-bandet till Eddie Vedder, som skrev text till bandet och skickade tillbaka ett band där han sjöng på. De gillade Vedder, så han fick gå med i bandet. Under bandets första år kallade sig de för Mookie Blaylock, men efter att de fått ett skivkontrakt blev man orolig för att namnet inte var det bästa, eftersom Mookie Blaylock är en amerikansk basketspelare, och det skulle då bli väldigt lätt att förväxla honom med bandet.

Medlemmar i Pearl Jam

Tidigare medlemmar:

  • Dave Krusen- trummor, slagverk (1990-1991)
  • Matt Chamberlain— trummor, slagverk (1991)
  • Dave Abbruzzese— trummor, slagverk (1991-1994)
  • Jack Irons— trummor, slagverk (1994-1998)

Nuvarande medlemmar:

  • Eddie Vedder— sångare, kompgitarr (1990—)
  • Mike McCready— gitarr, bakgrundssångare (1990—)
  • Stone Gossard— gitarr, bakgrundssångare (1990—)
  • Jeff Ament— bas, bakgrundssångare (1990—)
  • Matt Cameron— trummor, bakgrundssångare, slagverk (1998—)
  • Boom Gaspar— turnémedlem- piano, keyboard, orgel (2002—)

pearl-jam

Bandets namn är mytomspunnet, Eddie Vedder sa i en tidig intervju att namnet kom från hans gammelfarmor Pearl som var mycket duktig på att göra sylt, men nu står det klart att det var ett skämt. Vissa tror att namnet är en slags synonym till sperma, men det som förmodligen är mest sant är att alla medlemmarna ville ha med Pearl i namnet, och de lade till Jam eftersom att musiker ”jammar”.

Pearl Jam tar upp mörka ämnen som depression, mord, ensamhet, självmord men även frihet och individualism. Deras musikstil är något ”lättare” än andra grungeband. Influenser är punk- och klassiska rockband, som Neil Young och Ramones.

År 2000 spelade Pearl Jam på Roskilde festival i Danmark, och när bandet kom ut på scen så sprang den stora publiken framåt mot scenen, något som ledde till att nio personer blev krossade av folkmassan och kvävdes till döds. Bandet försökte stoppa folk från att springa, men när de hade insett vad som hade hänt var det för sent att göra något åt det. De två efterföljande konserterna blev inställda och några medlemmar funderade på att hoppa av bandet efter denna händelse. 2002 släpptes bandets album Riot Act, där två av låtarna (Arc och Love Boat Captain) handlade om Roskildeolyckan.

År 2006 gick bandet ut med att de bytt skivbolag, trots tidigare uttalanden (efter att de brutit med Epic Records) där de sagt att de inte vill vara bundna till något skivbolag. De bytte då från Epic Records till J. Records. Kort därefter släppte de skivan Pearl Jam, som blev mycket uppskattad eftersom folk tyckte att bandet gick tillbaka till sina rötter med musiken på albumet. År 2013 släppte bandet Lightning Bolt, som blev den femte av bandets album att hamna på Billboard 200-topplistan.

Pearl Jam anser att det är väldigt viktigt att stödja välgörenhetsorganisationer och att stå upp för sig själva och sina värderingar, till exempel när bandet hade konserter för välgörenhet och de upptäckte att biljettföretaget Ticketmaster hade lagt till en extra kostnad för biljetterna, vilket ledde till att bandet bojkottade företaget. De är väldigt måna om att biljetterna till deras konserter inte ska vara så dyra att de enbart kan köpas av de rika, utan att de ska vara lagom dyra så att de allra flesta har råd.

http://www.rollingstone.com/music/artists/pearl-jam/biography 2017-01-12

https://en.wikipedia.org/wiki/Pearl_Jam 2017-01-26

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pearl_Jam 2017-01-12

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s