Emo – Stereotyper

3262909249_048514d786_o.jpg

Det finns många stereotyper runt att vara emo och får någon höra det ordet så kommer et genast skapas en typisk bild av hur emos ser ut i ditt huvud. Den mest typiska stereotypen är att emos är överkänsliga, vill skada sig själva och/eller ta självmord samt att de alltid klär sig i svar.

Självskadebeteende: Den största stereotypen om emos är att de gillar att skära sig själva och det är otroligt viktigt att förstå att det inte är sant. Alla emos skär inte sig själva utan det är en ytterst negativ stereotyp som skapats, man måste även förstå att individer som inte är emos kan också skära sig själva. Många har uppfattningen om att emo skär sig för att de vill ha uppmärksamhet eller är är väldigt deprimerade och hatar sina liv. I grunden brukar man säga att emo skär sig för att ta iväg smärtan från andra saker.

Utseende: Det är sant att emos gillar svarta kläder men det betyder inte att de har samma kläder konstant, de kan och varierar faktiskt sina outfits, och visst det finns de som klär sig i svart mitt i sommaren men de kommer ha valt enklare plagg då, t.ex. en t-shirt och shorts istället för långa skinny-jeans och långärmade tröjor. Det finns även en stereotyp om att emos endast bär converses. Att ha smycken som kedjor och läderarmband är också starkt förknippat med emo. Problemet som existerar idag är att samhället inte ser skillnad på emos och Goths, som har en skillnad i sina stillar trots att de flesta ser det som en klädstil.

Smink: När det gäller killar så bär de flesta killar endast eyeliner och ögonskugga ifall de väljer att ha smink istället för att köra på allt som verkar vara den typiska tanken. Flickor brukar också använda mycket eyeliner och nöja sig med det då de vill framhäva sina ögon. De är dock noga med att påpeka att smink inte spelar någon roll, du kan vara emo utan att ha något smink.

Hår: I början så hade de flesta emos svart hår och färgade det i den färgen eftersom det var normen, men idag varierar det mycket mer och vilken hårfärg som helst är acceptabel, även om svart fortfarande är väldigt populärt.

3184790391_3fafc1b5b7_o.jpg5057121285_9f4b02f7b1_o.jpg

Bild 1: Traditionellt utseende på en emo: Svart hår, mycket eyeliner och ljus rosa läppstift
Bild 2: Emo med rosa hår, mycket eyeliner och ljust läppstift.

Dikter: En tanke många har är att emos skriver deprimerande dkter för att de inte kan kontrollera sina känslor. Oftast så har emos koll på sina känslor, både negativa och positiva.

2976022239_319ac89107_o.jpg

Exempel där de driver med emos känslor

Tillber djävulen: Det finns en tro om att vara emo automatiskt innebär att man tillber djävulen. Emo må var en livsstil men det betyder inte att bara för att man bär svart så gillar man djävulen. Vart den här stereotypen kommer ifrån är oklart eftersom emo var en musikgenre som utväxlades till klädstil men det finns inget i det som egentligen nämner djävulen.

Källor:

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100716135059AAsPhdi
http://www.thetoptens.com/false-emo-stereotypes/
https://en.wikipedia.org/wiki/Emo
https://prezi.com/jmlo59-a6lj7/emo-stereotypes/
https://www.quotev.com/story/8820513/Stupid-stereotypes/4
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=emo%20cuts
http://www.wikihow.com/Dress-Emo-(for-Girls)
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s