Panic! At The Disco

Panic! At The Disco bildades år 2004 i en förort till Las Vegas, USA av gitarristen Ryan Ross och trummisen Spencer Smith. De båda hade spelat tillsammans sedan de var tonåringar, och de bjöd in Brent Wilson att gå med i bandet och då spela bas, och Wilson i sin tur bjöd in sin klasskompis Brendon Urie att spela gitarr. Bandets stilar är varierande, från emo, pop punk och barockpop till electro, indie rock och synthpop. Några av deras mest kända låtar är ”I write sins not tragedies”, ”The ballad of Mona Lisa” och ”Nine in the afternoon”.

Nuvarande medlemmar:

  • Brendon Urie (2004-): sångare, gitarr, keyboard, bas, trummor

Tidigare medlemmar: 

  • Spencer Smith (2004-2015): trummor, slagverk
  • Jon Walker (2006-2009): bas, keyboard, gitarr, bakgrundssångare
  • Ryan Ross (2004-2009): gitarr, sång, keyboard, synt
  • Brent Wilson (2004-2009): bas
  • Dallon Weekes (2009-2015): bas, sång, keyboard, gitarr

 

Bandet skrev på ett skivkontrakt utan att ha gjort en endaste liveshow. Medlemmarna hoppade efter ett tag av skolan för att fokusera på musiken, något som deras föräldrar inte tyckte om eftersom bandmedlemmarna var ganska unga vid den tiden. Deras framgång startade då Ross och Urie lade upp tre demolåtar på en webbsida, och vid samma tidpunkt skickade de en länk till dessa till Fall Out Boys basist Pete Wentz, som åkte och träffade Panic! At The Disco-medlemmarna och lyssnade på deras låtar. Efter detta var han imponerad, och ville att bandet skulle vara det första som skrev på ett skivkontrakt med hans skivbolag Decaydance Records. Bandet skrev på detta skivkontrakt i december 2004, och Pete Wentz började göra reklam för deras band så ofta han kunde, exempelvis genom att ha T-shirts på sig som anspelade på Panic! At The Disco, och att nämna gruppen i intervjuer.

Sommaren 2005 gjorde bandet sin första liveshow. År 2005 släpptes även bandets första album, ”A fever you can’t sweat out”. Säljsiffrorna var till en början ganska låga, men när musikvideorna vann priser och liknande blev fler exemplar av albumet sålda. I maj 2006 stod det klart att basisten Brent Wilson hade lämnat bandet. Senare fick man reda på att det var bandets övriga medlemmar som hade gjort beslutet att han skulle lämna bandet, då de inte tyckte att han tog ansvar och att han inte medförde något musikaliskt, han försökte inte skriva låttexter och han spelade inte ens bas på albumet. Wilson ersattes av Jon Walker. Under ett framträdande på Reading Festival år 2006 kastade publiken upp flaskor på scen, och en flaska träffade Brendon Urie som blev medvetslös. Bandet fortsatte spela efter att Urie hade återhämtat sig. Efter flera uppträdanden på flertalet turnéer och konserter gick Panic! At The Disco från att vara ett förband till att vara det större affischnamnet på konserter.

År 2007 började bandet skriva på låtar till ett nytt album. Resultatet blev till sist albumet ”Pretty. Odd.” som släpptes år 2008, som delvis liknade vissa av Beatles låtar. Albumet sålde bra, men däremot inte lika bra som bandets första album. Bandet släppte samma år livebandet ”…Live in Chicago”, som bestod av inspelningar från Honda Civic Tour, en turné de medverkade på. Med albumet finns även en DVD som innehåller foton, musikvideor, vad som hände bakom scenen, en kort film och en dokumentär. Under deras turnerande av albumet Pretty. Odd. var bandet väldigt miljövänliga och de arbetade även tillsammans med två miljöorganisationer.

2009 tillkännagav Ryan Ross och Jon Walker att de skulle lämna bandet, till största delen på grund av kreativa skillnader mellan Ross och Brendon Urie. Basisten Dallon Weekes blev 2010 en officiell del av bandet, och året efter kom albumet ”Vices & Virtues” som Weekes däremot inte var med och spelade på. År 2013 släppte de albumet ”Too weird to live, too rare to die!”, och när bandet hade börjat turnera igen skrev Spencer Smith ett öppet brev till sina fans om sitt alkohol- och medicinmissbruk och lämnade därefter turnén och ersattes av Dan Pawlovich. 2015 stod det klart att Spencer Smith hade lämnat bandet. När albumet ”Death of a Bachelor” släpptes fick man reda på att Dallon Weekes inte längre var en officiell del av bandet, utan hade återgått till att vara en turnerande medlem.

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Panic!_at_the_Disco, 2017-02-25

http://musicisimmortal.weebly.com/creators-blog/panic-at-the-disco-biography, 2017-03-03

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s