Om bloggen

Om oss

Vi som driver denna blogg är fem tjejer som går i årskurs 3 på Nya Bergskas samhällsprogram med beteendeinriktning. Vi läser under höstterminen-16 till vårterminen -17 en kurs som heter Ungdomskulturer, där vi har fått i uppgift att starta en blogg som ska handla om just ungdomskulturer som har en koppling till musik. Vi valde att fokusera på heavy metal, emo och grunge.

Syfte och mottagare

Vårt syfte med denna blogg är att vi själva vill undersöka de nämnda ungdomskulturerna och lära oss mer om dem. Vi ska undersöka allt som hör dessa ungdomskulturer till och se hur musiken är kopplad till dem. Vi vill undersöka allt från låttexter till kläder, och undersöka vad det är som utmärker kulturerna och gör dem så speciella. Vad var egentligen som ungdomarna samlades kring? Vad var det som gjorde stämningen så magisk?  Frågor som dessa kommer vi fördjupa oss i och skriva inlägg om. Vi kommer även göra informativa filmer och bilder här i bloggen, men dessutom lite roligare saker också, så det blir roligt och intressant att läsa vår blogg.

Samtidigt vill vi självklart sprida den kunskap vi upptäcker och låta andra ta del av den!

De mottagare vi har tänkt oss är främst ungdomar men även andra människor som är intresserade av ämnena vi skriver om.

Om tävlingsbidraget

Bilderna vi använder i bloggen kommer vi antingen äga upphovsrätten till, eller ta från sajter som är Creative Commons-licenserade, alltså att man får använda bilderna utan speciellt tillstånd från ägaren.

Vi har försökt använda oss av flera olika källor när vi skrivit våra texter, men ibland har det varit svårt då vissa saker vi skrivit om kanske enbart har en faktatext på wikipedia, vilket leder till att wikipedia är en ofta använd källa. Vi redovisar även våra källor i inläggen, så folk kan gå till de sidorna och läsa mer. Även om det har varit svårt att skriva om information från källorna till sina egna ord så har vi försökt göra det så mycket som möjligt så man inte bara skriver av rakt av från källorna, eftersom det då blir plagiat.

Undervisningen i kursen kommer behandla följande centrala innehåll: 

  • Ungdomars levnadsförhållanden samt deras roll i samhället, och hur detta har förändrats.
  • Ungdomskulturers uppkomst, utveckling, kännetecken och uttryck ur ett historiskt och internationellt perspektiv.
  • Skapandet av subkulturer och identiteter med utgångspunkt i genus, etnicitet och klass.
  • Aktuella ungdomspolitiska mål, samhällets insatser och verksamheter med ungdomar.
  • Kritisk bearbetning av information från olika källor.

Vad vi har lärt oss

När vi började med bloggen hade vi olika mycket kunskap om ämnena. Under tiden vi läst om de olika kulturerna och banden har vi lärt oss mer om hur de tänkte. Vi har fått en djupare förståelse för de olika kulturerna och människorna som valt att vara en del av dem. Vi har lärt oss hur de tänkte och varför de tänkte på det sättet, vi har även fått en större förståelse för hur det var att leva på deras tid eftersom alla kulturerna existerade innan vi föddes eller när vi var barn. Det var också spännande att få lära sig hur de olika kulturerna hänger ihop och hur de växt fram ur varandra. Vi har även märkt hur de här olika kulturerna kommit ihop och blivit mer utav en kultur, att dagens kultur mer är en hårdrockskultur där alla som gillar hårdrock och som har någon utav alla de olika stilarna får vara med. Det här kan man se på festivaler som Sweden Rock och Metaltown där alla är välkomna så länge du gillar musiken. De gamla kulturerna har smält ihop med den nya generationen och båda unga och gamla träffas på dessa festivaler. Kraven på utseendet har minskat och nu handlar kulturen mer om musiken.

Varför vi ska vinna

Vi anser att vi borde vinna eftersom vi har lagt ner mycket tid på det här arbetet, både i och utanför skolan. Redan från första lektionen då vi fick veta vad den här kursen gick ut på så visste vi vad vi ville göra, vi kom genast igång och satte oss ner i gruppen och började planera. När vi hörde att vi skulle vara med i en tävling blev vi glatt överraskade, men var fortfarande överens om att det viktigaste för oss var att lära oss så mycket vi kunde om de tre kulturerna vi valt ut (heavy metal, grunge och emo). Vi har gjort det här arbetet för att vi fann det intressant och vi ville veta mer.

Så varför bör verkligen vinna? Vi förtjänar att vinna därför att vi har lagt ner vår själ i det här arbetet, vi har skrivit det bästa vi kan utifrån materialet vi haft tillgång till. Trots att vi valt så kända musikgenrer så fanns det förvånansvärt få tillförlitliga källor att använda. Vi har gjort noggranna efterforskningar om de olika subgenrerna, stilar, tankar etc.

Kortfattat så har vi lärt oss massor nya av saker utifrån det här projektet, vi kanske inte är helt säkra på hur vi kommer få användning av de här kunskaperna vi samlat på oss senare i livet, men det kommer säkert komma ett tillfälle då vi får möjlighet att prata med någon som tillhör en av dessa tre kulturer, och vi kommer då kunna förstå vad de pratar om.

Frågan som återstår då är vad vi skulle göra ifall vi vann och för oss är svaret enkelt. Vi slutar alla gymnasiet i vår och kommer gå åt skilda vägar och medan vi kommer hålla kontakten kommer vi antagligen inte ses lika ofta. Vi har därför planer för att tillsammans åka utomlands för att inte bara fira att vi tagit studenten, men framför allt för att få lära oss om nya kulturer vilket är varför vi siktar in oss på kultur-rika länder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s